Witaminy i minerały

Biotyna

Biotyna (witamina H oraz witamina B7) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B. Ludzkie ciało nie magazynuje tej witaminy, dlatego nasze jedzenie musi zawierać wystarczającą jej ilość. Badania naukowe wykazują niedobór biotyny u kobiet w ciąży.

Niedobór biotyny zaburza metabolizm kwasów tłuszczowych i inne procesy metaboliczne, powodując nadmierną produkcję sebum, zaczerwienienie skóry, wysypkę i suchość.

Istnieją dowody, że niedobór biotyny powoduje, że włosy są cienkie i wypadają. Wypadanie włosów może dotyczyć nawet brwi i rzęs. Dodatkowe spożycie tej witaminy poprawia kondycję włosów w ciągu jednego lub dwóch miesięcy.

Selen

Selen występuje w żywności zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Ilość selenu w glebie jest bardzo mała, dlatego rośliny absorbują niewielką ilości selenu, więc żywność pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, może nie dostarczyć wystarczającej ilości tej substancji. Osoby na ścisłej diecie oraz na wybiórczej diecie lub palacze są bardziej narażeni na niedobór selenu.

Niedobór selenu jest między innymi szkodliwy dla włosów i paznokci: powoduje rozwój białych plam na paznokciach, odbarwienia włosów, cienkie włosy i łysienie. Takie objawy zaobserwowano u ludzi na żywieniu pozajelitowym. Istnieją dowody, że dodatkowa ilość selenu eliminuje wyżej wymienione objawy i pozytywnie wpływa na poprawę kondycji włosów.

Cynk

Cynk jest pierwiastkiem śladowym ważnym dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów ciała ludzkiego. Osoby na ścisłej diecie oraz wegetarianie są bardziej narażeni na niedobór cynku. Cynk jest ważny dla prawidłowego przyswajania składników odżywczych, ponieważ bierze udział w przyswajaniu i transporcie mikroelementów z pożywienia.

Niedobór cynku, wśród wielu innych chorób, powoduje uszkodzenia nabłonka, stany zapalne paznokci i skóry. Niedostateczna ilość cynku powoduje, że włosy tracą kolor mogą także stawać się czerwonawe. Plackowate wypadanie włosów jest częstym objawem braku cynku.

Miedź

Miedź jest ważna dla utrzymania prawidłowego stanu włosów i pigmentacji skóry, ponieważ bierze udział w syntezie melaniny a melanina odpowiada za ochronę skóry i włosów przed uszkodzeniami słonecznymi. Odpowiednie spożycie miedzi jest szczególnie ważne w lecie, gdy wytwarzanie melaniny jest większe. Wszystkie narządy ludzkie zawierają miedź, która jest zaangażowana w ochronę komórek (także komórek mieszków włosowych) przed stresem oksydacyjnym.

Istnieją dowody, że dieta uboga w miedź powoduje brak pigmentacji u zwierząt.

Wchłanianie miedzi spada ze względu na poziom żelaza i cukru owocowego (fruktozy).

Witamina C i E

Witaminy C i E są przeciwutleniaczami, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki wytwarzane w procesach biochemicznych w organizmie lub pochodzące z czynników zewnętrznych (promieniowanie, zanieczyszczenia) powodują stres oksydacyjny, który jest szkodliwy dla wszystkich komórek.

Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdza, że witamina C jest ważna dla produkcji kolagenu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu skóry.

Niedobór witaminy C jest bardziej powszechny u osób, które jedzą mało warzyw i owoców (szczególnie w zimie lub wczesną wiosną), są na diecie, palą lub spożywają alkohol.