Biotyna
Biotyna (witamina H oraz witamina B7) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B. Ludzkie ciało nie magazynuje tej witaminy, dlatego nasze jedzenie musi zawierać wystarczającą jej ilość. Badania naukowe wykazują niedobór biotyny u kobiet w ciąży.
- Niedobór biotyny zaburza metabolizm kwasów tłuszczowych i inne procesy metaboliczne, powodując nadmierną produkcję sebum, zaczerwienienie skóry, wysypkę i suchość.
- Istnieją dowody, że niedobór biotyny powoduje, że włosy są cienkie i wypadają. Wypadanie włosów może dotyczyć nawet brwi i rzęs. Dodatkowe spożycie tej witaminy poprawia kondycję włosów w ciągu jednego lub dwóch miesięcy.
Selen
Selen występuje w żywności zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Ilość selenu w glebie jest bardzo mała, dlatego rośliny absorbują niewielką ilości selenu, więc żywność pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, może nie dostarczyć wystarczającej ilości tej substancji. Osoby na ścisłej diecie oraz na wybiórczej diecie lub palacze są bardziej narażeni na niedobór selenu.
- Niedobór selenu jest między innymi szkodliwy dla włosów i paznokci: powoduje rozwój białych plam na paznokciach, odbarwienia włosów, cienkie włosy i łysienie. Takie objawy zaobserwowano u ludzi na żywieniu pozajelitowym. Istnieją dowody, że dodatkowa ilość selenu eliminuje wyżej wymienione objawy i pozytywnie wpływa na poprawę kondycji włosów.
Cynk
Cynk jest pierwiastkiem śladowym ważnym dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów ciała ludzkiego. Osoby na ścisłej diecie oraz wegetarianie są bardziej narażeni na niedobór cynku.
Cynk jest ważny dla prawidłowego przyswajania składników odżywczych, ponieważ bierze udział w przyswajaniu i transporcie mikroelementów z pożywienia.
- Niedobór cynku, wśród wielu innych chorób, powoduje uszkodzenia nabłonka, stany zapalne paznokci i skóry. Niedostateczna ilość cynku powoduje, że włosy tracą kolor mogą także stawać się czerwonawe. Plackowate wypadanie włosów jest częstym objawem braku cynku.